Šta uzrokuje rak jajnika? | BA.Lamareschale.org

Šta uzrokuje rak jajnika?

Šta uzrokuje rak jajnika?

Rak jajnika je stealth neprijatelja, ali ga možete nadmudriti

"Jajnici su zakačen do velikog dotoka krvi i preplavljeni hormonima-dvije stvari koje stvaraju idealno za uzgoj rak terenu", objašnjava Barbara Goff, MD, direktor ginekološke onkologije na Sveučilištu u Washingtonu.

I zato skrining je teško i simptomi su često nejasni i pogrešno protumačene, stope ranog otkrivanja su siromašni.

Vaš najveći obrana protiv bolesti je razumijevanje ranjivost, briga za vaše tijelo, a znajući kako da uoče opasnosti znakova.

Quiet Threat Prvo, malo šestog razreda seks ed: Vaš jajnika, dva badema veličine organa koji lebde na svakoj strani vaše maternice, imaju nekoliko velikih poslova.

load...

Jedan od njih je da štancujemo ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona.

Drugi je za proizvodnju jaja.

Svakog mjeseca, jajnik otpušta jaje, i, pa, znaš šta se dalje dešava.

Većina žena jajnici Hum slagati, ali ponekad, zbog mnoštvo nejasnih razloga, jajnika ćelije mogu pokvariti i postati maligne.

Čak i tada, jajnici ne vrište i viču.

Glavni simptomi-nadutost, abdominalna bol, žgaravica, osjećaj pune brzo, bol u zdjelici, a česte potrebe za rak mokrenjem-suptilne i jednostavno pogrešno (od strane pacijenata i njihovih doktora) za benignih bolesti, kao što su probavne smetnje ili sindrom iritabilnog kolona.

load...

Rezultat: tumori često nisu otkrili dok su oni uzgajaju i širenje.

Kada se nađe u ranoj fazi, dojke i jajnika oba imaju stopu preživljavanja od više od 90 posto.

Ali, dok je 60 posto slučajeva raka dojke su uhvaćeni rano, oko 60 posto jajnika slučajeva raka se ne dijagnosticira dok je bolest odsutno metastazirao (najčešće u trbuh).

Još jedno problematično pitanje: screening.

Za početak, jer jajnici leže duboko u vaše tijelo, to je teško za doktora da ih ispita.

I nema PAPA testa ili mamografiju ekvivalent za testiranje za rak jajnika.

A struja test-bezbolan transvaginalni ultrazvuk u kombinaciji sa test krvi CA125 koji mjeri rak-ukazuje protein-toplote nije dovoljno osjetljiva da uhvatim većini slučajeva rano, čak i ako se radi redovno.

U stvari, 2017. Studija u časopisu Journal of American Medical Association otkrili da godišnji skrining među ženama prosjek rizikom nije učinio ništa kako bi se smanjio broj umrlih od raka jajnika;

Umjesto toga, ona je dala mnogo lažnih uzbuna.

"Lažno pozitivan na mamografiju može zahtijevati biopsiju, koji je, iako nezgodno, ne dovodi do gubitka dojke", kaže Martee L. Hensley, MD, saradnik lekar na Memorial Sloan-Kettering Cancer Center u New Yorku.

"Nasuprot tome, lažno pozitivan na jajnika test za rano otkrivanje raka mogu dovesti do operacije."

Nadam se da je na vidiku Teško je pozlatiti trenutnu sliku raka jajnika, ali potencijalni proboji u radovima, uključujući i bolje strategije screening, kaže Karen Lu, MD, profesor ginekološke onkologije u Cancer Center MD Anderson u Houstonu.

I istraživači su naporno radi razvijanja broj vakcina za sprečavanje ponavljanja raka jajnika u dijagnosticiran pacijenata.

Istraživanje također pokazuje da žene sa visokim rizikom može biti bolje nego što se prvobitno mislilo.

Istraživači su također gledajući jajovoda odgovore.

Neki naučnici predlažu da većina agresivnih tumora jajnika zapravo mogu početi u cijev, a zatim proširila na jajniku.

To je potencijalno dobra vijest za mlađe pacijente, jer jajnika uklanjanje žena u postmenopauzi otkine pozamašnu napajanje estrogena, što može dovesti do povećane dugoročni rizik za bolesti srca i osteoporoze.

Dok studije tek treba da to potvrdi: "Mi smo zaintrigirani tu mogućnost, jer smo mogli teoretski ukloniti cijevi ali ostavite jajnika, očuvanje plodnosti", kaže Michael Seiden, MD, Ph.D., predsjednik i izvršni direktor Fox Chase Cancer Center u Philadelphiji.

U međuvremenu, postoje stvari koje možete učiniti da smanji rizik, počevši od sada.

Alter vaše funkcije jajnika.

Iako stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto, poroda i dojenja barem jedna beba su poznati reduktora rizik, možda zato što su obojica suzbijaju aktivnost jajnika.

Ali ne morate postati mama: Biti na pilule daje isti rezultat.

Uzimanje oralnih kontraceptiva za samo pet godina može da smanji svoj jajnika rizik od raka za narednih 10 godina za oko 30 posto.

Snack na prokulica, kupus, i karfiol.

Ove namirnice su pune a fitohemijskih pod nazivom sulforafan, koji mogu pomoći da se smanji rizik od raka.

A nova istraživanja iz Nacionalnog instituta za zdravlje pokazuje da ograničava unos masti, posebno životinjskih masti-mogu da pomognu i ispustiti svoje šanse za razvoj bolesti.

Održavanje zdrave težine.

Žene s indeksom većim tjelesne mase (BMI) mogu biti pod povećanim rizikom od raka jajnika.

Popnite se u uzengije jednom godišnje.

"Nema dokaza da će karlice ispiti uhvatiti rak jajnika rano, ali to je sjajna prilika da razgovaraju o bilo kakvih novih simptoma sa svojim lekarom", kaže Lu.

Biti na vidikovcu za najčešće znakova-posebno ako se čini da se pojavljuju niotkuda-i nikada neće biti sramota da progovore o dole-tamo tegobe.

"Većinu vremena, to neće biti rak jajnika," kaže Goff ", ali ako imate simptome koji traju ili se pogoršati nakon dvije do tri sedmice, to je vrijedno putovanje u ginekologa da istraži."

ASSESS rizik Kao i obično, genetika igra raspada.

Saznajte što drugi faktori bitno.

Endometrioze, neplodnosti, i početkom menstruacije sve može povećati šanse žene od razvoja raka jajnika, što se u porodici dojke ili raka jajnika.

Ali najbolje procjene visokog rizika leži u DNK: oko 10 posto slučajeva su nasljedne.

Žene koje naslijede mutacije na njihovoj BRCA1 i BRCA2 gena-oba od kojih se obično uključeni u DNA repair-su na mnogo veći rizik za rak jajnika.

U BRCA2 mutacija iznositi 15 do 27 posto rizika cijeli život;

BRCA1 mutacija enormno povećava taj broj čak 40 posto.

U oba slučaja, nosioci obično oboli oko ili nakon starosti 40 (u prosjeku pacijent ima doživotnu rizik za 1,4 posto, a dijagnosticira nakon 60 godina).

"Kada žena ima jednu od ovih mutacija, naći ćemo je pratiti svakih šest mjeseci sa testom CA125 i transvaginalni ultrazvuk", kaže Colleen Feltmate, MD "mi ćemo čekati da ona završi deci, a zatim predložiti uklanjanje jajnika i jajovode, što smanjuje njen rizik za rak jajnika za gotovo 96 posto. "

Istraživanja pokazuju operacije treba da se desi ASAP nakon pacijent okreće 35, ali nauka sugeriše da bi bilo načina da se fino podesili procjena-i rizika moguće odložiti operaciju.

Na primjer, doktori sada znamo da su BRCA1 i BRCA2 gena su vrlo velike, te da mutacije se mogu pojaviti bilo gdje duž njih.

Pinpointing tačan mrlje može pomoći dodatno definirati svoj rizik i pomoći svojim MD u dolaze s personaliziranim planom prevencije.

Šta više, obećavajući nova istraživanja u časopisu Journal of American Medical Association pokazuje da nosioci BRCA mutacija možda zapravo imaju bolje stope preživljavanja nakon tretmana nego njeno odsustvo.

Ako imate porodičnu istoriju raka jajnika (tj dva ili više prvog ili drugog stepena rođaci imali to), razmotrite vide genetski savjetnik za test BRCA krvi.

Također se možete je pitati o posebnom genetsko stanje zove Lynch sindrom, koji je povezan s rakom jajnika.

Ako ste pozitivni ili, naći ginekološki onkolog da se osjećate ugodno sa i prouči sve svoje mogućnosti prije donošenja bilo kakve profilaktičke odluka.

Jedan svijetle napomena za žene visokog rizika: Ne treba žuriti u majčinstvo.

Čak i ako imate operaciju rano, naučna dostignuća su omogućili da se zamrzne jaja, uklonite jajnika i jajovoda, i implantata oplođenih jaja u matericu.

Da-ne moraju nužno vaše jajnike da je trudna ili porođaj.

Još jedna jajnika Intruder Iz razloga koji nisu potpuno jasni, žene u svojim godina rađanje su posebno u opasnosti za oblik raka jajnika zove klica ćelija karcinoma, koja raste u ćelijama jaje odluka jajnika, a ne na površini samog jajnika.

Tumori, koji čine oko 5 posto svih slučajeva raka jajnika, obično ograničena na jedan jajnik i lakše uočiti od strane ginekologa tokom karlice ispit ili ultrazvuk (vanjske simptomi mogu uključivati ​​trbušne oticanje).

"Iako su potrebna operacija i kemo, ova vrsta raka je vrlo izlječiva", kaže Barbara Goff, MD "Ogromna većina dijagnosticiran pacijenti mogu zadržati svoje maternice i drugih jajnika, čuvajući svoju plodnost."

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Da li biste mogli imati Celijsku bolest?

Post Zdravlje

Kako će predsedništvo Trumpa zapravo uticati na vaš pristup kontroli rođenja?

Post Zdravlje

Kako Vaše sise mogu utjecati na vaše raspoloženje

Post Zdravlje

30 Zdravstveni izbori Sve žene trebaju biti do 30 godina

Post Zdravlje

Da li je Alergijska sezona već?

Post Zdravlje

Raditi ovo može izazvati probleme sa srcem

Post Zdravlje

5 stvari koje treba znati ako doživljavate bol ili neumnost u svojim Buttcheeksima

Post Zdravlje

HPV Vaccine: Rizici protiv nagrada

Post Zdravlje

5 žena Podelite šta je zaista koristiti koristeći Menstrualni kup

Post Zdravlje

Tretmani za odmor su mi koristili panike

Post Zdravlje

Kako me gluva čini boljem mamom

Post Zdravlje

8 stvari koje ste čuli o STD-ima koje su potpuno bogate