Sprain (Pregled) | BA.Lamareschale.org

Sprain (Pregled)

Sprain (Pregled)

 • Flexing (savijanje), proširujući (istezanja out) ili uvijanje zajednički izvan normalnog opsega pokreta - Ovo povreda je čest uzrok zgloba uganuća u skijaša.

  Ako skijaš padne sa ski pol dalje vezan zgloba, u prilogu pol mogu okretati zglob izvan svojih normalnih granica i izazvati uganuće.

 • Odjednom povećava napetost (soj ili povlačenje) na ligament do te mjere da ne klikne u dva - Ovaj tip ozljede mogu dogoditi u zglobu kolena ako naglo prestati kratko radi.

  Ekstremna napetost sile kočenja zapravo cijepa jedan od ligamenata kolena u dva, često uzrokujući pop koji se može osjetiti ili čak čuo kada je ligament pukne.

 • Udaraju u zajedničkom direktno ili udarca jedan od kostiju kod zajedničkog - Ova vrsta uganuće često događa u kontaktnim sportovima, posebno kada ramena ili koljena zajednički uzima puni učinak sudara između dva sportaša.

Neki neobičan sila preko zajedničkog može uzrokovati istegnuće.

Među sportisti, više nego bilo koja druga grupa, uganuća su uobičajene.

Koljena uganuća i ramena uganuća su uobičajene među onima koji učestvuju u fudbalu, košarci, nogometu, ragbi, hrvanje, gimnastiku i skijanje.

Stopala uganuća predstavljaju opasnost za baletani, snowboardera, surfere, konjanici i konkurentne ronioce.

Zglob uganuća su uobičajene u skijanju, nogomet, košarka, bejzbol, valjak hokej, boks, košarka, odbojka i dizanje tegova.

Specifične spoj koji ima tendenciju da bude uganuo tokom određenog sporta obično se odnosi na vrste zajedničkog pokreta koji sport zahtijeva ili na vrste udara ili sudara koji se može dogoditi.

load...

Na primjer, mnogi koljena uganuća u fudbaleri su uzrokovane ekstremnim koljena stres rezanja poteza i oštra skretanja.

Drugi su uzrokovane direktan uticaj obaranja.

Napusti teren za igru, uganuća često dolazi zbog velikog uticaja nesreća - na primjer, udarajući koljena na komandnoj tabli u saobraćajnoj nesreći ili klizanja na patch leda i slijetanje na zglob ili rame.

load...

Uganuća su uobičajene na radnom mjestu.

U principu, uganuća uzrokovati bol i oticanje u oštećenoj zajednički, zajedno s nekim lokalnim zajedničkim nježnosti.

U umjerenim ili teškim uganuća, ne može biti deformitet (promjenu u zajedničkom normalne konture) i primjetne promjene u funkciji zgloba.

Ova promjena u funkciji mogu uključivati ​​osjećaj da je zajednički nestabilna ili nepouzdan (na primjer, koljena osjeća kao da će se kopča ili davati), osjećaj da je zajednički je preširoke ili da kosti nisu usklađeni u svojim normalnim pozicije, ili promjena u normalnom opsegu zgloba kretanja.

Ostali simptomi ovise o zajedničkoj uključeni i ligamenta koji je bio povrijeđen.

Na primjer, istegnuće prednjeg križnog ligamenta koljena može odmah marginalizuju sportista zbog jake bolove, oticanje i osjećaj da će koljena dati.

A iščašenje koljena je stražnjeg križnog ligamenta, međutim, može izazvati samo blagi otok koji ne zaustavi atletičarka nastavi igru.

Informacije o tačno kako se ozlijedio vaš zajednički je važan dio vašeg evaluacije.

Ova informacija uključuje:

 • Tip pokreta koji je izazvao svojim povrede
 • Koliko je bilo potrebno za bol i otok da se pojavi
 • Sposobnost da koriste zajedničke od povreda (na primjer, sposobnost da nosi težinu)
 • Promjene u zajedničkoj funkciji, posebno zajedničke nestabilnosti ili smanjenje u normalnom opsegu zgloba kretanja

Isto tako, kao dio svog osnovnog vrednovanja, svoj zdravstveni radnik će vas pitati o vašem zanimanju, svoju rutinu rekreativne i sportske aktivnosti i sve povijesti prethodne povrede oštećenog zgloba.

To će pomoći da se utvrdi rizik od ponovo povrijedi području.

Ako su u toku sportsku aktivnost povrijeđen, lekar može da ti trener ili trener pružiti očevidac račun vaše povrede.

Jer većina zglobova dolaze u paru, vaš zdravstvenog radnika će uporedite svoje ozlijedio zglob sa svojim nepovređeni jedan.

Tokom ispitivanja, vaš liječnik će provjeriti vaše povrijeđen zajednički za otok, deformiteta, nježnost, modrice i povrede kože.

Ako bol i oticanje dozvolu, on ili ona će također procijeniti opseg vaš zajednički je pokreta i obavljanje posebnih manevre za provjeru zajedničkog nestabilnosti i abnormalni labavost.

Ako vaš ozljeda je teška, vaš liječnik može preporučiti dijagnostičke testove, uključujući:

 • X-zraka za provjeru preloma ili drugih oštećenja kosti
 • A magnetna rezonanca (MR) ili kompjuterska tomografija (CT) tražiti poderanim hrskavice, rastrganog ligament ili neki drugi uzrok bola
 • Artroskopija, a manje zahvate, da pogledam unutra zajednički i neposredno ispitati

Jednom kada vaše fizičko ispitivanje i eventualno preporučuje testiranje su kompletni, vaš liječnik može procijeniti ozbiljnost vaše iščašenje u skladu sa tradicionalnim sistem ocjenjivanja.

 • Grade I (blage) - Blagi ozljede uzrokuje samo mikroskopske suze u ligament.

  Iako ove male suze mogu rastegnuti ligament, bitno ne utječu na stabilnost oštećenog zgloba.

 • Grade II (umjerena) - Oštećena ligament je djelomično oštećen, a tu je i neke blage do umjerene zajednički nestabilnosti.
 • Grade III (teška) - ligament je ili iskidan potpuno ili avulsed (povukao dalje od mjesta gdje se vezuje za kosti), a tu je i značajan zajednički nestabilnost.

Koliko dugo iščašenje traje zavisi od mnogo faktora, uključujući i lokaciju i ozbiljnost vaše uganuće, kako pažljivo pratite svoj program rehabilitacije i vaš životni stil (atletski ili nonathletic).

Na primjer, simptomi Grade I zglob uganuće može poboljšati u roku od samo 2 ili 3 dana, dok je Grade sam rame uganuće može trajati oko 2 tjedna.

U koleno, a Grade I ili II uganuće jedne od kolaterala ligamenata vjerojatno će zarasti u roku od 2 do 4 sedmice, ali ozbiljna (Grade III) istegnuće prednjeg križnog ligamenta može potrajati 4 do 12 mjeseci.

U principu, programi rehabilitacije su obično najduže za sportaše, posebno sportisti koji se bave sportom u kojem postoji visok rizik od ponovo povrijedi uganuo zgloba.

Najbolji način da se spriječi uganuća je izbjegavanje nesreća i povreda.

Da biste spriječili vezi sa sportom uganuća, trebate:

 • Zagrijati i rastegnuti prije nego što učestvuju u atletske aktivnosti.
 • Vježba za jačanje mišića oko zglobova.
 • Izbegavajte iznenadne povećanja intenziteta vašeg programa obuke.

  Nikada ne gurajte se prejako, prebrzo.

  Povećajte intenzitet postepeno.

 • Nosite udobne, podršku cipele koje odgovaraju vašim nogama i sport.
 • Nositi zaštitnu opremu.

  Na primjer, snowboarderi i in-line klizači mogu zaštititi od ručnog zgloba uganuća pomoću zgloba čuvara ili snug pripijene plastike zgloba udlage.

 • Ako je moguće, odabrati sportske opreme koja pomaže da se ograniči rizik od uganuća.

  Na primjer, skijaši mogu biti u stanju da se smanji rizik od ručnog zgloba uganuća pomoću skijaške štapove koji imaju low-profile grip sa prstom žlijeba.

  Skijaši takođe treba stisak svoje skijaške štapove bez upotrebe trake i bacite svoje polova tokom jeseni.

Ako imate Grade I ili Grade II uganuće, vaš zdravstveni radnik vjerojatno će preporučiti da se pridržavate pravila RICE:

 • Odmoriti zajednički.
 • Led oštećena područja ubrzo nakon ozljede kako bi se smanjila oteklina.
 • Compress otoka sa elastičnom zavoj.
 • Elevate oštećena zgloba.

Ovisno o lokaciji vašeg uganuće, vaš zdravstveni radnik može takođe ukazuju na to da nosite povezu ili dva gola za privremeno smanjiti stres na oštećenom području.

Osim toga, možete uzeti nesteroidni antiinflamatorni lijek (NSAID), kao što su ibuprofen (aspirin, Motrin i drugi), kako bi se olakšao bol i ublažavanje oteklina.

Kao tvoj bol u zglobovima postepeno jenjava, vaš liječnik može propisati program rehabilitacije za jačanje mišića oko povrijeđen zgloba.

Kao okolnih mišića dobiti jači, zajednički postaje stabilniji, čime se smanjuje rizik od ponovo ranivši.

Ako imate Grade III uganuće, nekoliko različitih tretmana mogu se koristiti, ovisno o tome koja ligamenta je pocepana.

Neki je pokidao ligamente mogu se popraviti hirurški sa šavova, dok drugi moraju biti zamijenjeni hirurškim putem žične autotransplantat (komad svog tkiva) ili alografta (komad donatora tkiva).

Ipak, drugi se tretiraju sa rehabilitacijom i privremene lijevanja ili učvršćenja.

Ako ste povrijediti zajednički, odmah pozovite doktora ako je zajednički:

 • Postaje vrlo bolno ili otečeni
 • Izgubio svoje normalne konture, izgleda deformisan ili je poravnati kosti
 • Osjeća se nestabilna ili labave
 • Nije u stanju da izvrši svoje normalne opterećenje - na primjer, ako vaše noge ne mogu nositi težinu
 • Ima promjena u normalnom raspon pokreta - na primjer, ne možete ispružiti koljeno ili ne možete saviti zglob

Izgledi je uglavnom dobra za većinu Grade I ili Grade II uganuća.

Sve u svemu, 80% do 90% pacijenata se oporavi u potpunosti, u zavisnosti od specifičnih ligamenta koji je povrijeđen.

Iako je većina Grade III uganuća i dobro zaraste, možda postoji veći rizik od problematičnih dugoročne simptoma, posebno hronični bol u zglobovima, uporni oticanje ili neki ograničenje funkcije zgloba.

Bez operacije, Grade III uganuća može nastaviti izazvati simptome nestabilnosti.

Također, kao dugoročni komplikacija, neki pacijenti sa uganuća na kraju razviti simptome osteoartritisa u oštećenog zgloba.

Ovi simptomi ne može početi dok se od 10 do 15 godina nakon početnog povrede.

Nacionalni institut za artritis i mišićno-koštanog i kože DiseasesInformation ClearinghouseNational instituta Health1 AMS CircleBethesda, MD 20892 - 3675Phone: 301 - 495 - 4484Toll-Free: 1 - 877 - 226 - 4267Fax: 301 - 718 - 6366TTY: 301 - 565-2966 http: //www.niams.nih.gov/

Nacionalni rehabilitaciju informativni centar (NARIC) 4200 Forbes Blvd.Suite 202Lanham, MD 20706Phone: 301 - 459 - 5900Toll-Free: 1 - 800 - 346 - 2742TTY: 301 - 459-5984 http://www.naric.com/

Američka akademija ortopedskih hirurga (AAOS) 6300 North River RoadRosemont, IL 60018 - 4262Phone 847 - 823-7186 besplatni: 1 - 800 - 346-2267 Fax 847 - 823-8125 http://orthoinfo.aaos.org /

Nacionalne Athletic Trainers 'Association2952 Stemmons FreewayDallas, Teksas 75247Phone 214 - 637 - 6282Fax 214 - 637 - 2206 http://www.nata.org/

American Physical Therapy Association1111 North Fairfax St. Alexandria, VA 22314-1488 Telefon 703 - 684-2782 besplatni: 1 - 800 - 999-2782 TTY: 703-683 - 6748Fax 703 - 684-7343 http: // www.apta.org /

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Squamous cell carcinoma of the plunges

Post Zdravlje

5 razloga koji zadržavate sunčanje

Post Zdravlje

Jedan od sedam ljudi je pijan

Post Zdravlje

11 Slučajni razlozi zašto je Vaš Period potpuno nestao

Post Zdravlje

Dobio sam 60 funti i osetio sam se kao zombi: 3 žene Podijelite njihove priče užasnog štitnjače

Post Zdravlje

Ovi 4 faktora mogu da izbace vaš osećaj mirisa

Post Zdravlje

Postignite svoje ciljeve: Kako da održite svoj uređaj živog

Post Zdravlje

7 žena Podijelite najstrašnije probleme farmacije koje su ikada imali

Post Zdravlje

Umetnost brijanja službenih pravila

Post Zdravlje

5 načina za lečenje i sprečavanje migrene

Post Zdravlje

5 znakova Vaš dodatak je za pukanje

Post Zdravlje

Ove priče o seksualnom zlostavljanju u operativnim prostorijama su užasne