Istina o tome da li perioda mozga postoji | BA.Lamareschale.org

Istina o tome da li perioda mozga postoji

Istina o tome da li perioda mozga postoji

Smo došli do dna ovog kontroverznog simptom.

Šta pronašao naučnici: Shifting hormona nije imao utjecaja na mentalno junaštvo učesnika.

Čak i kada je žena imala kognitivne štucanje tijekom jednog ciklusa, ona često nije tokom naredne.

"Ova studija jasno pokazuje da većina žena nemaju problema razmišljao jer im hormoni promijeniti u cikličkom način", kaže Tory Eisenlohr-Moul, Ph.D., klinički psiholog koji proučava ženske emocionalne, kognitivne, i reakcije u ponašanju na promjenu hormona preko menstrualnog ciklusa u centru za ženske Mood Disorders na University of North Carolina u Chapel Hill.

I to je također super, nauke podržava srednji prst na bilo seksistički glupan koji šali da krvari svoj bez obzira prigušuje svoj um.

"Žene se pitanje zbog menstrualnog ciklusa, ali niko pitanja ljudi, iako znamo da je prebacivanje testosteron ciklusi su povezani s nekim predrasudama donošenja odluka", kaže istraživač Katja Schmalenberger, MS, koji proučava kognitivne efekte menstrualnog ciklusa na Institut za medicinske psihologije na Heidelberg University, Njemačka.

Međutim, postoji velika opomena da se to što je važno imati na umu ako to iskustvo mozak prdi oko perioda.

"Postoji grupa žena sa blagim do umjerenim ili nekonzistentan promjene u svoje misli i osjećaje kroz ciklus, a možda i [tekuće] testova jednostavno nisu dovoljno osjetljive da vidim te", kaže Eisenlohr-Moul.

load...

Mary Jane Minkin, MD, klinički profesor na Klinici za ginekologiju, akušerstvo, i reproduktivno nauka na fakultetu Univerziteta Jejl Medicinskog fakulteta u New Haven, Connecticut, slaže.

"U 40-plus godina zbrinjavanja žena Mislim da postoje promjene unutar menstrualnog ciklusa, od kojih neki mogu pripisati hormona, neke druge stvari", kaže ona.

Na primjer, kao estrogena i progesterona nivo opada dan ili dva prije menstruacije počinje, možda nije dobro spavati.

I "sna može utjecati kognitivne funkcije sutradan", kaže Minkin.

Saznajte više fascinantne činjenice o ženskom anatomije:

Istraživanje je već identificirao je jedna grupa žena koje imaju abnormalan raspoloženje i kognitivne reakcije na hormon promjene-one sa predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD), iscrpljujuće stanje da su efekti oko 5 posto žena i uzrokuje značajnu anksioznost, depresija, razdražljivost da mogu ometati rad ili svakodnevnom životu, kaže Minkin.

load...

Zaista, u nedavnoj studiji žena s PMDD, Eisenlohr-Moul i Schmalenberger naći žene koje su imale ekstremne emocionalne promjene preko svoje cikluse imala kognitivne promjene, i da su te promjene u njihovu sposobnost koncentracije i riješiti probleme imali najveći utjecaj na njihovu sposobnost za rad, održavanje odnosa, i da se uključe u društvene aktivnosti.

Značenje: ako imate mentalne probleme u sedmici oko menstruacije, reci svom ginekologu.

Ona će vjerojatno zamoliti da grafikon svoj svakodnevni simptomi preko nekoliko ciklusa da vidim da li se uklapaju u kriterije za PMDD, kaže Minkin.

GIA Allemand Foundation, neprofitna koji nudi informacije o stanju i podršku za koji pate, ima downloada simptom-tracker koji mogu napraviti ovo lakše, napominje Eisenlohr-Moul.

Ako ste s dijagnozom PMDD, popravak može biti kao jednostavan kao uzimanje određene kontracepcijske pilule koji su odobreni za regulaciju raspoloženja, ili klase antidepresiva nazivaju selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI).

"Umjesto uzimanja SSRI cijelo vrijeme, većina žena može samo uzeti ga za tjedan ili tako oko njihovih periodu", kaže Minkin.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Da li vam je restoran srebrna oprema bolesna?

Post Zdravlje

Nove statistike Dokazati da HPV vakcina zapravo radi

Post Zdravlje

Opasnosti energetskih tableta

Post Zdravlje

Treba li da se brinem o hemijskom čišćenju?

Post Zdravlje

Dijetalne tablete: prednosti i slabosti suppressanta apetita

Post Zdravlje

Nekadašnja bachelorette Trista Sutter trpi zaplena tokom porodičnog odmora u Hrvatskoj

Post Zdravlje

9 stvari Butt doktori žele da znate o vašem zadnjem delu

Post Zdravlje

Ispitana sam pozitivna za herpes - šta sada?

Post Zdravlje

Lymska bolest

Post Zdravlje

Astma

Post Zdravlje

5 Zajednički problemi sa stomačima koji su mogli signalizirati ozbiljna zdravstvena pitanja

Post Zdravlje

Uzmite Bizarre Look Back u periodu proizvoda koji se koriste tokom istorije