Istaknuto? Možda će se razbiti s vašom memorijom | BA.Lamareschale.org

Istaknuto? Možda će se razbiti s vašom memorijom

Istaknuto? Možda će se razbiti s vašom memorijom

To može biti Messing sa Your Memory

U pravu kada ste mislili da stres i anksioznost su bili dovoljno sami loše, novo istraživanje pokazuje da oni mogu ozbiljno nered sa svojim memorije

Odgovor je komplikovana, a najbolji doktori tamo su konačno zadirkuje neke od većih misterija iza kako je tri kilograma mase elektrohemijskih juha pamti, ili zaboravlja, gdje su prokleti ključevi.

Jedna stara izreka kaže da je malo stresa je dobro za memoriju, i mnogo je loše, ali se ispostavilo da je istina samo za muškarce.

Novo istraživanje sugerira da rodna važno kada je u pitanju memorije i stres, da li da je stres akutna, hronični, ili traumatično.

Akutni stres "test Vaš sin je vratio, a to je nepravilan", rekao je doktor Denise Carleton, zatim boravak-at-home mama u Mill Valley, Kalifornija.

Nakon što je čuo te alarmantno riječima, 36-godišnji skoro onesvijestila kao njeno tijelo se srušio nad sa talasima stresa i straha.

U proteklih mjesec dana, ona bi brinula da je njen 2-godišnji je nazaduje na sve svoje razvojne prekretnice, kao što govori i hoda.

Ali ona nikad nije sumnjala da bi mogao imati ozbiljnih zdravstvenih problema.

U početku, ona jedva čuje brzom pitanja lekar napravio grešku u nju.

Ali onda je pukla na, odgovarajući detaljno o tome kada je prvi put ušao, razgovarali i nasmeši se;

Datumi svojoj zadnjoj vakcinacije;

I svaki simptom u proteklih mjesec dana.

"U sred ove neverovatno stresa, odjednom sam se sjetio svega", kaže ona danas.

"Stvari koje na normalan dan ću biti jako teško sjetiti."

Biti u mogućnosti da pamtim stvari i nauče nove informacije u potpunosti ovisi o sposobnosti mreža neurona-uglavnom u područjima mozga koji se zove prefrontalni korteks i hipokampus-da komuniciraju jedni sa drugima.

load...

Zamislite svaki neuron kao staromodni telefon, ali sa više žica vijugao iz prijemnika.

Neke od tih žica nazivaju aksona, a oni ukrštaju sa drugim žicama pod nazivom dendrita na spojevima zove sinapse.

Mozak stvara i zadržava sjećanja dijelom raste deblje, efikasnije komunikacijske linije između grupa neurona-osnovi, povezivanjem telefona žice i zadržati ih na biološki brzo biranje.

load...

Kada pokušate da se kada je vaš sin prvo se nasmejao, kaže Todd Sacktor, MD, profesor neurologije na State University of New York Downstate College of Medicine, telefonske linije treba početi prepun aktivnosti, povezivanje neurona koji drže te uspomene.

Ah, on je bio 4 mjeseca stara i poseže za njegov omiljeni medo.

Ali, onda ste čuli da je vaše dijete može biti stvarno bolestan.

Odmah, borba-ili-let simpatičkog nervnog sistema oslobađa hormone stresa, kao što su epinefrin i kortizol, u sistem "telefon", uglavnom čineći veze oštrije i jasnije.

Rezultat: "Kao sigurno pravilu, umjereno do jako iznosu od akutnog stresa stres se to dogodi jednom, a zatim odlazi-teži da bude dobar za memoriju", kaže Larry Cahill, Ph.D., profesor neurobiologije i ponašanje na University of California Irvine.

Tokom godina, istraživanje je podržao nešto što se zove obrnuti U odgovor, što znači da je nivo stresa povećava, tako se memorija performanse do vlastite optimalni nivo osobe stresa.

Dodati više od toga i funkcija memorije nostavno.

Zatim, na slutnje, Cahill laboratorija odlučili da se bliži pogled na koliko je seks razlike mogu igrati ulogu u ovom dugo-osnovana "sigurne opće pravilo" i, iznenađujuće, otkriven je u jednom eksperimentu da se pravilo ne odnosi na žene.

U tom eksperimentu, Cahill je testirao uspomene i muškaraca i žena nakon akutnog stresa i utvrdio da je stresan događaj poboljšane sjećanja ljudi, ali to nije učinio za žene.

(Da, Denise Carleton ubica opoziv izgleda suprotnosti, ali ostati s nama.) To je bio zbunjujući nalaz: Nivo hormona stresa su jednako povišena u oba muškaraca i žena-pa zašto ga nije imaju isti utjecati na njihovu uspomene?

Misleći da je možda hormona stresa su u interakciji sa spolnih hormona, opet je vodio eksperiment, ovaj put koristeći samo žene i kontrole za različite faze menstrualnog ciklusa.

Oni su otkrili da kada su žene imale visok nivo estrogena (prije i za vrijeme menstruacije), stres fuzzed svoje sjećanju, ali kada su imali visok nivo progesterona, nakon njihovog ciklusa, stres povećao sjećam baš kao to učinio za dečke.

Drugim riječima, žena je dobilo memorije lift koji akutnog stresa pruža samo kada su njihovi nivoi estrogena su bili normalni.

Cahill je rad je revolucionarno-a ide dug put prema objašnjavajući Denise vrhunske performanse u ordinaciji (bila je u tom visokom progesteron dio njenog ciklusa).

To također objašnjava zašto je, na druge dane kada ona je zasuli curveballs, ona je poznato da se zaboravi da je bacio njen mobilni telefon na braniku svog kamiona ili ostavio brze hrane pizzu na krovu.

"Većina istraživanja o stresu i memorije je to učinjeno u odraslog muškarca ljudi, štakora i majmuna", kaže Victoria Luine, Ph.D., a neuroendocrinologist na Hunter College u New Yorku, čiji su rad od otkrio slične rezultate.

"Naučnici su uzeli muški model i samo pretpostaviti da su ženke isto. To je velika pretpostavka, i to je u redu."

Posebno, ispostavilo se, kada je u pitanju uticaj hroničnog stresa.

Hroničnog stresa Sarah Wieland, 40, Concord, Massachusetts, nije mogao naći dah.

Ona je već bila zabrinuta odvikavanje izvršnu posao kako bi započeli nastavu joge, i bio je nervozno pokušava da sastavi svoju prvu klasu.

Onda odjednom, sve pokretne dijelove u njenom privatnom životu zaglavio se.

Ona je dijagnosticiran šindrom (bolnom virus);

Njen blizanac 6-godišnji kćeri morali da im se izvade krajnici i potrebno non-sat zaštite;

A ona je bore da se povuče zajedno konačnog dodire dugo planiranog pucanja rođendan večeru za sebe, sa 45 prijatelji pozvani, i mnogo očekivani 10-dnevno putovanje u Bermuda.

Ipak, šokantno, umjesto utapanja u detalje, našla se šutiranja dupe.

Setila doktora imenovanja i doze lekova, i imao je savršen ručku na stranku i putovanje detalje.

"Moj prvi joge je nevjerojatno dobro previše", kaže ona.

"Stvarno mislim da sve ogromna stres zapravo mi je pomogao da se smiri i fokusira."

Imala je sreće njen suprug, koji je putovao i ludilo je pao na ramenima: Novo istraživanje pokazuje da muškarci generalno koprcati u lice hroničnog stresa, i žene excel.

Iako je povećan nivo hormona stresa pranje preko vašeg mozga tokom akutnog stresa brzo se povlače jednom život se vraća u normalu-i bilo koji rezultat poboljšanja memorije nestati-hronični stres (tj, stres koja traje najmanje nekoliko tjedana) drži priključak uključen.

Previše stvari je toksičan i suštinski odvaja one telefonske žice dendrita, kaže Luine.

Rezultat: Mozak je spriječen polaganje nove uspomene i pristupanje starih, što otežava jasno misliti i zapamtite ključnih detalja.

Barem kod muškaraca.

"Vrlo malo neurologa to znaju", kaže Cahill.

"Zaključak je da svi znaju-da hronični štete stres hipokampusa ćelije-jednostavno nije isti kod žena. To je sasvim drugačija. I to je izvanredno. Seks Razlika je velika, odvija priča. Ideja da seks nije bitno u neuroznanost se brzo raspada. "

Iako je činjenica da je ženski mozak bolje mogućnosti da obrađuju hronični stres može biti novost neurologa, to sigurno nije svakoj ženi sa muškim partnerom.

U studiji prošle godine, Zhen Yan, Ph.D., profesor fiziologije i neuroznanosti na State University of New York at Buffalo, ustanovio da hronični stres kod muških glodavaca potisnuta sposobnost komunikacije u neurona u prefrontalnom korteksu, kompromitiraju radne memorije-vrste kratkoročnih skladištenje informacija koja pamti, recimo, ono što ste dali tvoja majka-in-zakon za rođendan prošle godine.

To se nije dogodilo sa ženama (To je bio koral džemper, duh), zahvaljujući hormona estrogena.

Nekako održava telefonske linije pevušite čak i pod ludi uvjetima.

Luine došla do sličnih zaključaka kada se gleda na hipokampus, područje mozga ključno za pohranu memorije.

U svojoj studiji, stresa muških štakora do propasti na svim memorijskim testovima, dok je pomogla ženama ace neke testove (oni koji su uključeni prostorne memorije vrsta koja zna lokaciju torbicu, na primjer) i da ne utiče na ishod drugih.

"Ako hronično naglašavaju muškaraca, oni pogoršaju, apsolutno. Žene zapravo bolje", kaže ona.

"To je prilično zapanjujući."

Sve to ima smisla, kaže Luine, ako ga staviti u kontekst evolucije.

Dok cavemen su od jure divlji životinje jedu i trudeći se da ne može jesti sami-žena se vratili u pećini patiti se na beskrajne zadataka za brigu o djeci.

"Muškarci su postali prilagođeni akutnog stresa", kaže Luine ", dok su žene postale prilagođene hronični stres. Jasno je da je hipoteza, ali bi moglo objasniti zašto su odgovori su različiti, zašto žene neće pokazati gubitak dendritima u hipokampusu do te mjere da muškarci rade. "

Dobra vijest za muškarce je da vjetropiran efekti hroničnog stresa nestati jednom se stvari smire.

Drugim riječima, prekinuta telefonske žice rastu nazad.

Ipak, to nije uvjet muškarci ili žene žele da duže u odnosu na duge staze, jer bi to moglo trajno ugroziti njihovo pamćenje, kaže Luine, iako to još nije ispitan.

Traumatskog stresnog U decembru 2004. Godine, Alexis Moore je vozio na autoputu u blizini svoje kuće u sjevernoj Kaliforniji kada je raspoređeni.

"Moj um je bio potpuno prazan", rekao je 36-godišnji, kaže danas.

"Nisam imao pojma gdje sam bio na čelu."

Ostalim danima, ona je našla kako stoji u dućan, zureći u duginim izbora u dijelu proizvoda, sigurni što ona otišla tamo kupiti.

Za šest godina prije toga, Alexis je bio žrtva nasilja u porodici i uhođenja u rukama njenog sada bivšeg dečka.

"Trauma, u non-stop, crveno-popustu stres je neverovatno", kaže ona od onih dana kada je uvijek nosila patike u slučaju da mora da doslovno pokrenuti za svoj život.

Nakon skoro tuku do smrti da novembra ona napokon pobegla, iako su ožiljci od traumatskog stresa i dalje zadržavaju čak i sada.

"Primetio sam odmah da sam počeo imati problema sa pamćenjem kada se razmišlja datuma i vremena da dijele sa policijom i sudovima", kaže ona.

Iako je ona sama uvek ponosili njom oštre opoziv upisala pravni fakultet 2008. Godine s njom memorije u dronjcima.

"Jednostavno zadatke, poput pamćenja zakona, potrebno mnogo više vremena za mene nego za ostale studente", kaže ona.

Alexis naporno radi da nadoknadi, koristeći flash kartice dva puta dnevno, ali bilo poboljšanja memorije su vrlo sporo dolazi.

Traumatskog stresa (definiran kao prijetnja nečijem životu ili integritetu, ili nekog bliskog, a karakterizira intenzivan strah i bespomoćnost) oslobađa smrtonosni napad na hipokampus, memoriju obali mozga zapravo uzrokuju da mjerljivo smanjiti u veličini.

Prema J. Douglas Bremner, MD, profesor psihijatrije i radiologije na Emory University School of Medicine u Atlanti, koja je specijalizirana u post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), ova vrsta stres može izviru iz takvih psiholoških trauma kao djetinjstva seksualno zlostavljanje , automobilske nesreće, vojne borbene, ili napada.

Masivni mozak nered ostavio za sobom uključuje deficita u deklarativno memorije (pamćenja činjenice ili liste), fragmentacija sjećanja (pamćenja samo bitova događaj), i disocijativni amnezija (praznine u memoriji u trajanju od nekoliko minuta do dana).

Što je još gore: Šteta na hipokampusu od ekstremnog stresa ne uništava samo uspomene već u banci, ali i smanjuje stvaranje novih.

To je kao da cijeli telefonski sistem-sada se sastoji od odsječenu žica i nepovezanih poziva-gasi.

A šteta, čak i sa novih lijekova i terapija, nije uvijek reverzibilno.

Alexis iskustvo sa šarenilo memorije, kaže Bremneru, je prilično tipično.

Kao i kod akutnog i hroničnog stresa, hormona vjerojatno igraju ulogu u PTSP-a efekti na pamćenje, ali to nije ispitivana u kliničkim populacijama.

"PTSP pogađa dva do tri puta kao mnoge žene kao i muškarci", kaže Cahill.

"Niko ne zna zašto. Skoro niko to učenje, ali oni treba da bude."

Ako jesu, možda će se razviti efikasnih tretmana, koji bi mogao biti veliki pomoći u vrijeme kada su žene na prvoj crti dva rata i stope prijavljenih zlostavljanja u rastu.

U međuvremenu, kažu istraživači, ova otkrića u stres i memorije može da žene misle o-i upravljaju-svoje živote.

A više informacija dolazi.

"Ovo je potpuno novi svijet", rekao je Cahill.

"Su otvorila oči."

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Sprain (Pregled)

Post Zdravlje

Uzmite Bizarre Look Back u periodu proizvoda koji se koriste tokom istorije

Post Zdravlje

11 Slučajni razlozi zašto je Vaš Period potpuno nestao

Post Zdravlje

5 Ozbiljni medicinski uslovi koji mogu izazvati vašu anksioznost

Post Zdravlje

5 stvari koje treba znati o prevelikoj jačini jajnika

Post Zdravlje

7 pitanja koja ste uvek imali o sinusnim infekcijama - odgovorili ste

Post Zdravlje

Rizici nedozvoljenog načina života: ustanite za svoje zdravlje

Post Zdravlje

Sleep Apnea

Post Zdravlje

6 žena Podijeli Kako su upravljali periodom curenja u javnosti

Post Zdravlje

Postoji li opasna bakterija skrivena u vašem tušu?

Post Zdravlje

Da li ste slagali na svojim snimcima?

Post Zdravlje

Većina žena koje su imale ovu vrstu raka nisu pokazale simptome