HPV Vaccine: Rizici protiv nagrada | BA.Lamareschale.org

HPV Vaccine: Rizici protiv nagrada

HPV Vaccine: Rizici protiv nagrada

Billed kao način da se spriječi rak ne grlića maternice spominjemo rasprostranjeno seksualno prenosivih bolesti-sporni snimak može pomoći suzbijanju oralnog raka.

Ali postaje to dobra ideja?

Jednadžbu zvuči dovoljno jednostavno: tri brza kreteni tokom šest mjeseci jednak imunitet od humanog papiloma virusa (HPV), koji je, pak, iznosi zaštitu od raka grlića maternice, rak treći najčešći žena.

Ako samo matematika je to tako jednostavno.

U stvari, Gardasil, HPV vakcina koje je postigao odobrenje FDA prije četiri godine, za djevojčice od 9 do 26, i Cervarix, koji je nedavno pojavio na tržištu za one dobi 10 do 25, su stvorili toliko kontroverzi da mnoge žene ne znaju da li da zasuču rukave i raditi u brda kada im se docs ponuditi ih držati.

Ovdje su čvrste činjenice, tako da možete napraviti svoj sopstveni um.

(Bez obzira što se odlučite, međutim, i dalje je ključno da uvijek posjetiti svoj MD za redovan Papa test projekcije.) Postoji više od 100 sojeva HPV, a 30 od njih su povezani sa rakom ispod-the-pojas.

Gardasil i Cervarix meta dvije vrste-brojevi 16 i 18-za koje se smatra da su glavni uzroci raka grlića maternice, kaže vakcina developer Diane M. Harper, MD Doista, istraživanja pokazuju snimke pružaju potpunu zaštitu od oba 16 i 18 godina, i Cervarix nudi dodatnu zaštitu protiv tri druge verzije vezanih za rak.

load...

Tu može biti nade za žene već dijagnosticiran prekancerozne ćelije: Novi terapeutske vakcine koja bi zap one-umjesto bilo koje operacije-u kliničkim ispitivanjima i mogao bi biti dostupan u pet godina.

HPV često izaziva abnormalan rezultat PAPA test, tako da se vakcinišu mogu smanjiti šanse da pate kroz post-skrining zastrašivanja i do 20 posto.

I to je veliki plus, kaže Marjorie Greenfield, MD, profesor za ginekologiju i akušerstvo na Case Western Reserve University School of Medicine.

"Dakle, mnogi pacijenti koji imaju abnormalan Paps onda kroz štetne, neugodno i zastrašujuće dijagnostičke procedure", objašnjava ona.

Oni mogu uključivati ​​uklanjanje tkiva grlića materice, što može kasnije utjecati na sposobnost žena da nosi bebu u pojam.

Osobe sa nepotpuni rezultati Pap također morati baviti anksioznost učenja bi mogli imati STD, dodaje Greenfield.

Vakcinacija bi mogao biti od koristi, čak i ako ste već zaraženi HPV-om.

Evo logike: Zato što su žene nisu testirani za određene vrste virusa, što je rezultat testa HPV-pozitivnih ne znači nužno da imate tip 16 ili 18 godina.

Dakle, post-dijagnoza snimak još uvek može da pomogne obranu od one verzije.

Ovo je obrazloženje koje su dovele Lena Chen, slobodni pisac u Bostonu, da se odluče za Gardasil, a na Harvardu, iako je imala prethodno HPV uplašio.

"Mislio sam da je to dobra investicija u mojoj budućnosti zdravlje", kaže ona.

"Voljela bih da sam to učinio ranije."

Ali, koliko je imunitet za jačanje izdržljivost vakcina imamo je (skoro) pucanj u mraku.

Rana istraživanja pokazuju Gardasil i Cervarix su i na snazi ​​za do pet godina (kasnije nakon samo jedne doze).

Ali sporo raste raka grlića maternice uzima uzrasta da se razvijaju, tako da bi vakcina mora biti 100 posto na snazi ​​za najmanje 15 godina da zaista spriječiti tumor.

load...

U nedostatku dugoročne studije, naučnici ne mogu reći da li će biti potrebno ponovo poked kasnije žene koje su primili snimke.

Ako je drugi krug opravdano, sjećanje na ponovno se može biti problem za neke, dok je trošak bi mogao biti problem i za druge.

(Neki planovi pokrivaju i Gardasil i Cervarix, ali ako nije osiguran, cijena tag $ 300-plus može biti kamen spoticanja.) Rak grlića maternice se može sprečiti bez vakcine.

Zato što je potrebno toliko dugo za HPV da se razvije u potpunu raka, ima dovoljno vremena da ga na čelu sa nje sa redovnim PAPA test.

Prema American Cancer Society, stopa preživljavanja od pet godina za rak grlića maternice koji je uhvaćen rano je oko 92 posto;

Kada se uklanjaju prekancerozne lezije, a potpuno izlečenje postaje sigurna stvar.

Ono što je najvažnije, kaže Harper, uvijek biti na oprezu zbog tvog pregleda, snimak ili ne snimak.

"Niko ko je imao vakcinu treba osjećati kao da je ona potpuno zaštićeni", objašnjava ona.

"Manje uobičajene HPV-one koji nisu na meti vakcina također mogu izazvati rak. Budući da vakcinišu samo znači da ste snimili više koraka ka prevencije."

Tu može biti nuspojava.

Ozbiljni.

Mnogi Gardasil primaoci doživjeti normalan vakcina nakon kao crvenilo, bol, i nesvjestica.

( "Svaka vakcina je povezan s nesvjesticu", kaže Michael Lamacchia, MD, specijalista za infektivne bolesti u djece bolnici St. Joseph u Paterson, New Jersey. Kao takav, mnogi docs žele pacijente da ostanu u kancelariji i odmorite se 15 do 20 minuta nakon Gardasil šut). Ali hiljada žena su također prijavili više zabrinjava pitanja, uključujući sakaćenje umor, paraliza, sljepilo, ili autoimune komplikacija, a neki su čak i umrli, prema CDC i FDA podataka.

"Bio sam 19 godina kada sam dobio prvi pucanj, ali moja ruka boli tako loše za naredna tri mjeseca da nisam se vratiti za drugi", kaže 21-godišnji koji je tražio da ostane neimenovan.

"Čak i sada moja ruka je znatno slabi, a ja imam vrtoglavice i druge zdravstvene probleme. Nekada sam za pokretanje gotovo četiri milje na dan. Sada provodim dosta vremena vidim doktora. Iako istraživači nisu sigurni da pritužbe poput ovih potiču iz direktan Gardasil neželjenih efekata (Cervarix nije dovoljno dugo da se nagomilaju žalbe), "to je od ključne važnosti za napomenuti da je više od 70 zdravih mladih djevojaka umrlo od neuroloških reakcija koja se dogodila nedugo nakon što Gardasil", kaže Harper. (FDA nije potrebno da se ponašaju kao odgovor na bilo nuspojava koja se javlja u manje od jedne na 10.000 ljudi.) Dakle, ako ste stvarno zabrinuti, kaže ona, "možete izbjeći rizike opredjeljuju za doživotno Papa test screening, a ne vakcinacije. "

Možete odjaviti u bilo kojem trenutku.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Budućnost zdravstvene zaštite

Post Zdravlje

Povrede vezane za gadget

Post Zdravlje

DNK testovi: šta biste trebali znati

Post Zdravlje

Skolioza

Post Zdravlje

Tinejdžer je upravo pomenuo svoje telo kriogeno zamrznut tako da može da izbije rak u budućnosti

Post Zdravlje

5 znakova ne smijete ignorirati bol u leđima

Post Zdravlje

6 žena Podijeli Kako su upravljali periodom curenja u javnosti

Post Zdravlje

Ja sam bolovao od poremećaja prehrane koju ste verovatno nikad čuli od ranije

Post Zdravlje

5 tipova ugrižaka ne smijete nikada ignorisati

Post Zdravlje

Zašto hiljade žena može dobiti nepotrebne mastektomije

Post Zdravlje

Ako imate patnju od ovih 5 simptoma, vaša griža mogla bi biti GERD

Post Zdravlje

Ove grozljive priče o piercingu će vas uplašiti