5 stvari koje treba znati o prevelikoj jačini jajnika | BA.Lamareschale.org

5 stvari koje treba znati o prevelikoj jačini jajnika

5 stvari koje treba znati o prevelikoj jačini jajnika

Ovo stanje može predstavljati veliki zdravstveni problemi za mlade žene.

Ah, menopauza, službeni zbogom našim dragim prijateljem Flo.

Za većinu žena, konačni zbogom našim plodnost događa na oko 51-godina.

Ali to nije slučaj za svakoga.

U stvari, to je moguće za menopauzu i sve njene izazovne simptome (mislim: valunge, noćno znojenje, lista ide dalje) da se dogodi u tridesetim godinama, dvadesetih godina, pa čak i mlađi.

Oni koji počnu da dožive znakove preranog menopauza u tako mladim uzrastima mogu imati preranog jajnika neuspjeh-medicinski poznat kao preuranjen jajnika insuficijencijom (POI) -a stanje koje uzrokuje jajnika prestati da radi prije dobi od 40. Pogađa oko 1 posto žena.

Iako je "jajnika neuspjeh" je tehnički šta se dešava sa pacijentima, to nije zapravo da je crno i bijelo-ti si jajnici ne samo prestati sa radom preko noći, kaže Kristin Bendikson, MD, specijalista plodnosti u USC plodnosti.

Umjesto toga, Bendikson objašnjava da POI je postepen proces tokom kojeg se pacijent može doživjeti puno simptoma povezanih sa menopauzom mjesecima i godinama prije nego što je službeno prestaje da joj periodu.

load...

Kada vaš jajnici rade, u stvari, prestanu da rade, to znači da zaustavi oslobađanje jaja (ovulaciju) redovito ili na sve i prestane sa davanjem hormona, kao što su estrogena i progesterona.

Osim činjenice da je ovaj će vam poslati u rano menopauzu, POI i vas stavlja u povećanom riziku od dodatnih zdravstvenih komplikacija kao što su srčane i bolesti kostiju.

Osim toga, mlade žene sa POI imaju problema da zatrudni.

Zbog ovih implikacija, Bendikson poziva pacijenata koji su propustili rok za tri mjeseca za redom da traže smjernice i medicinsku pomoć od svojih ginekologa ili primarne zdravstvene zaštite provajdera koji će isključiti trudnoću, a zatim da se fokusiraju na druge testiranje kako bi se utvrdilo uzrok.

Evo upravo ono što vam je potrebno da znate o POI, pogotovo ako ste primijetili promjene u menstruacije i iskusni bilo koji od ispod znakova.

Jedan od najočitijih one je gubitak perioda, ali za neke pacijente koji ne dogodi odmah.

Umjesto toga, možete imati nepravilan ili povremene periode mjesecima ili čak godinama prije nego što Flo službeno napustio grad.

U kombinaciji sa presvlačenje i manje česte menstrualnog ciklusa, možda ćete doživjeti-kao što ste vjerojatno pogodili do sada-valunzi, teškoće sa spavanjem, poremećaji raspoloženja, vaginalna suhoća i neugodnost za vrijeme seksa.

load...

Ne postoji određeni kako bi se što simptomi se javljaju za sve pacijente.

Na primjer, valunzi imaju tendenciju da se dogodi čim jajnika ne uspijevaju jer je u vezi sa padom estrogena, u odnosu na, recimo, vaginalna suhoća, koja se ne pojavljuje odmah, kaže Bendikson.

Riječ o valunge: postaje sve toplo nije vruće blic.

Umjesto toga, vrućine su "trskom gdje koža postaje jako, jako vruće i onda se znojite odjednom" i za mnoge, vrlo neugodno, objašnjava Sheeva Talebian, MD, reproduktivni endokrinolog i plodnosti specijalista u New Yorku.

Ako počnete doživljava senzacija kao što je ovaj, razgovarajte sa svojim lekarom ASAP.

Evo 7 razloga za kasnog perioda osim trudnoće:

Nije iznenađujuće, POI pacijenti su također će imati vrlo teško vrijeme trudnoće.

Jajnika je vrlo malo jaja napustio i više ne oslobađa bilo jaja (ovulaciju) na redovnoj osnovi, što je manje moguće da žena zatrudni, objašnjava Bendikson.

Dok je Američko društvo za reproduktivnu medicinu navodi da oko 10 posto žena sa POI može biti u stanju zamisliti koristeći vlastite jaja, stope fertiliteta je teško predvidjeti i trudnoće može biti rezultat modernim metodama poput smrzavanja.

Ako imate problema trudnoće, liječnik može provjeriti vaše rezerve jajnika i hormona kroz bateriju ispita.

Glavni test za otkrivanje menopauze, prema Bendikson, je test krvi koji ocjenjuje vaš folikul-stimulirajućeg hormona ili FSH, koji kada je na vrlo visokom nivou otkriva značajne probleme sa funkcije jajnika.

Doktor može također poziva na još jedan test krvi da ispita anti-Mullerian hormon ili AMH nivoima, koji odražavaju rezerve jajnika ili preostali broj jaja.

Možete odjaviti u bilo kojem trenutku.

"Većinu vremena mi nije jasno zašto žena ima POI", kaže Bendikson.

"Je li to zato što je rođena s manje jaja nego što je normalno ili zato što ih je brže nego što je normalno izgubiti?

Ne postoji način da se razliku. "Ipak, to je poznato da medicinski tretmani kao što su kemoterapija i zračenje može dovesti do jajnika neuspjeh i više jajnika operacija može smanjiti broj preostalih jaja.

Stanje je takođe povezana sa autoimunim poremećajima, kao što su oni koji utiču štitnjače i nadbubrežne žlijezde, u skladu s Američkog društva za reproduktivnu medicinu (ASRM).

Tu su i nekoliko genetskih poremećaja kao što su Turnerov sindrom i Fragile X koje su povezane sa POI.

Ako žena ima porodičnu istoriju ranog menopauze, ona može imati veće šanse da prolazi kroz Rana menopauza sama.

Ako imate sestre, majka ili tetka koji prešlo u menopauzu u ranim godinama i / ili ima POI, Talebian kaže da je "crvena zastava" i poziva vas da se ocjenjuje doktor na kraju se utvrdilo da li ste u također pod rizikom putem testova krvi.

To je rekao, ne postoji u jednini test za dijagnozu sama POI.

Nema postojećih tretmani koji preokrenuti POI, tako da je većina samo fokusirati na ublažavanje simptoma i prevenciju dugoročne medicinske probleme.

Hormonska terapija je obično propisana za pacijente bilo u obliku kontracepcijske pilule ili hormona zamjena terapija (mislim: zakrpe) i uzima se do dobi od prirodne menopauze.

Dok hormonska terapija neće pomoći s plodnosti, to će pomoći kosti, srce i zdravlje mozga, kaže Bendikson.

Osim toga, to je preporučeno da žene sa POI take vitamina D i kalcija dopune prevenciji osteoporoze i uzeti u obzir lokaliziran tretmane za liječenje vaginalnih simptoma, kao što su dugoročni kreme ili maziva za seks.

(Pokušajte ovaj organski lubrikant iz žensko zdravlje Boutique.)

Što se tiče plodnosti, žene sa POI moraju uzeti u obzir alternativne metode, kao što je korištenje IVF sa donatorskim jaja.

"Kada ste identifikovali kao POI, broj jaja je tako niska i funkcije jajnika je toliko loše da nećete biti u mogućnosti da zamrzne veliki broj jaja", objašnjava Bendikson.

Oba Bendikson i Talebian naglašavaju važnost govori svojoj majci da saznate da li je doživjela početkom menopauze, tako da možete uzeti u obzir zamrzavanje jaja prije nego što bude prekasno.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Da li imate Prediabetes?

Post Zdravlje

Prebacivao sam se od jednokratnih do višekratnih pamučnih podloga - Evo šta se desilo

Post Zdravlje

Ljudi u boji umiru zbog kašnjenja u životu melanoma

Post Zdravlje

7 Potpuno neumorna pitanja koja ste previše zapanjivi pitati

Post Zdravlje

5 Vitamini i minerali koje ne morate uzimati

Post Zdravlje

Korisnik 31-nedelje-trudnoća Reddit kaže da nijedan lekar neće je uzeti - Evo zašto

Post Zdravlje

Broj jedan Jedan razlog zašto vas ramena uvek ubijaju

Post Zdravlje

10 Beauty Products bez ftalata

Post Zdravlje

Saznajte kako da napustite pušenje

Post Zdravlje

Šizofrenija

Post Zdravlje

7 Zubari dijele najstrašnije stvari koje su ikada videle na poslu

Post Zdravlje

Ono što tvoja boja boja kaže o vašem zdravlju