Nevidljivi vojnici | BA.Lamareschale.org

Nevidljivi vojnici

Nevidljivi vojnici

Mislim da mogu.

Ja sam bio oko desetine veterana iz ratova u Iraku i Afganistanu koji pate od različitih stupnjeva posttraumatskog stresa.

Ja sam se smejao sa njima, igrao lopte s njima, kucnuli čaše s njima, a ponekad i plakao s njima.

Oni veterana svi su imali jednu zajedničku stvar: Oni su bili ljudi.

Ovo je moje prvo iskustvo sa ženom na kojima su vojni sukobi su ostavili trajne psihološke ožiljke.

Ministarstvo odbrane posebno zabranjuje ženama iz zadataka ", čiji je primarni zadatak je da se uključe u direktnim borbama na terenu."

Ali u stvarnosti, takav proglas je gotovo nemoguće sprovesti u Iraku i Afganistanu borbene zone, gdje ne postoji linija fronta i komad zemlje vam zauzimaju može u svakom trenutku, da se pretvori u bojno polje.

Posljedice: Po prvi put u istoriji, žene se suočavaju sa istim raspoređivanje opasnosti kao i muškarci.

Ali, za razliku od svojih muških kolega, dolaze kući sa porodicom i prijateljima koji ne mogu shvatiti ono što su prošli sistem podrške i zastarjeli veterana koji se bore da zadovolje svoje potrebe.

Van, divljak mećave je traka za Cleveland, Latisha rodni grad.

Ali večeras je 32-godišnji assistant i bivši specijalista američke vojske je obučena u khakis i žuti bluza ukrašena crvenim i ljubičastim orhideje, prikladnije za Karibe beach party.

load...

Njen jedini mig da je vrijeme plavi svileni šal ona neprekidno podešava preko njenih širokih ramena.

Ona je tako govori tiho moram nagnuti u bliskoj razaznati njene reči.

Sećam se ono što mi je njena sestra rekla o Latisha traumu, kako se to odrazilo ono što je nekada bio glasan i bučnu glas.

Ljilja je jedan od više od 26.000 ženskih vojnih veterana SAD-u koji su se vratili kući iz rata, od 9 - 11 i dijagnozu od strane Department of Veterans poslova sa simptomima u skladu sa ozbiljnim patologijama mentalnog zdravlja, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i depresije.

Iako su civilne i vojne stručnjake priznati ima još mnogo da nauči o tome kako umove žena različito reagiraju na borbenim nego umove ljudi rade, raste zabrinutost da žene vojnici mogu postati više povučen od svojih muških kolega.

load...

A prema nedavnoj studiji RAND Corporation think tank, žene češće od muškaraca da dožive PTSP simptome.

Ljilja pati od oblika PTSP-a koji se odlikuje akutnim anksioznog poremećaja, koji se manifestira u čestim migrene, nemogućnost da se fokusiraju na svakodnevnih zadataka, a preosjetljivost na zvukove (kao što je, recimo, klik olovka), gastrointestinalni problemi, i većina uznemirujuće, nekontrolisani napadi narav.

"Ja sam bio zabavan kuma na moje nećake i nećak", kaže ona.

"Djeca mog brata volio da se igra sa mnom. Ali kada sam se vratio, počeo sam da viče na njih cijelo vrijeme, bacanje stvari kad su me nerviralo. Nikad ih udario, ali sam htio. Oni su samo kao djecu, ali ja bih se ljutiti na Littlest stvar. Nisam mislio da nešto nije u redu sa mnom u početku. Na kraju, moj porodične moja sestra posebno-me ubedila da potraže pomoć. "

U stvari, niko nije više uznemirena naglim promjenama u Latisha ličnosti nego njena sestra, koja kaže: "Ljilja je postala tako povučena, tako plašljiv. Prije nego što je otišla preko, bila je odlazeći, porodica lider. Rekla mi je da je zapravo razmišljao o boli sebi. To nije ona. "

Proizvod od slomljenog kuće, Latisha objavljivanja u januaru 2001. Godine, s obzirom na mirnodopske vojske kao način da plati za fakultet, a možda i diplomu iz medicine.

Ona je želeo da postane pedijatar.

Osam mjeseci kasnije, 9 - 11 promenila sve.

Ona je raspoređen u kampu Opasnost, izvan sjevernom iračkom gradu Tikritu, od septembra 2004. Do juna 2005. Godine u 350. Psihološke operacije kompanije vojske.

Svom originalnom informacije Iračanima o SAD mission- podlegao sve mijenja zahtjeve sukoba zadatak-razvoju i distribuciji.

Prema tome, umjesto da obavlja posao koji je bio obučen za, Latisha postao specijalista administraciju i snabdijevanja i proveo mnogo svog raspoređivanja vožnje Humvees u konvojima nad nekim od najopasnijih cesta na svijetu.

"Nisam imao pojma što sam bio u za", kaže Ljilja, koja nikada nije ni bio u inostranstvu ranije.

"Koristili smo da se dosta 'casual artiljerije.'

Minobacača. Rockets. Putevi su začinjena s IED [improviziranih eksplozivnih naprava]. "

Outnumbered 10 do jedan po svojih muških kolega, i uglavnom hladno ramena njima, Ljilja je ostao uplašen, izolovan, i melanholije.

"Znajući šta bi se moglo dogoditi svakog trenutka bio kida živce", kaže ona.

"Želio sam da predstavljam svoju zemlju. Međutim, neki od njih nikada nije navikao na rad sa ženskom. Kada su me ignorisali, to je to dvostruko teško. Osjećao sam se kao da se borim, ne samo neprijatelj moje zemlje, ali svoje ljude. Postao sam mrzovoljan. Ponekad nisam ni razgovarati sa druge pripadnice ".

Nakon što ste bili u Iraku i Afganistanu se na više zadataka izvještavanja, često sam svjedok kako se neke od old-school oficiri vojske tretiraju žene na bojnom polju kao smetnja.

Vidio sam službenici aktivno poticanje ravnopravnosti izolacije među svojim podređenim muške "rat boraca."

Kao što mi je jedan pešadinac rekao: "Kada smo neminovno nađemo u radu sa ženama, većina vojnika ne znam kako da to podnijeti Tako smo samo ignorisati ih i nadam se da ću otići.".

Ipak, kao što ne postoji nigdje u "odlazi" u Iraku, mnoge žene vojnici okrenuti tako duboko unutra da se vrate kući oseća neugodno oko drugih ljudi.

Kada Ljilja i ja smo prvi put ušao u gotovo prazan, slabo lit steakhouse zajedno, izgledala je vidno laknulo.

"Oh, dobro", ona bi rekla.

"Bojao sam se da će biti previše gužve. Obožavao sam što je za oko mnogo ljudi. U klubovima. Na licima. Bio sam tako sretan. Irak to promenio."

Ljilja okreće glavu i usmjerava upražnjeno pogled preko napuštenog restorana.

Čekam u tišini.

"Oni ne znaju šta da rade s nama", kaže ona napokon u svojoj maloj glas.

"Oni jednostavno ne znam."

Potcenjivati ​​i nedovoljno

Ne mogu se sjetiti kada sam zadnji put potroši toliko energije pokušava održati korak sa ženom u štiklama.

"Iz nekog razloga nisam naišao na mnogo psiholoških problema tako mnoge žene suočavaju kada su raspoređeni", kaže Jennifer Hant dok je whizzes preko Capitol Hill.

"Imao sam povjerenje da sam mogao da se obavio posao i prenose se na ostatak bataljona."

26-godišnjak, narednik u vojsci rezerve, služio ture u Afganistanu i Iraku.

Udata za kolegu narednik, ona je sada koordinator projekta za Washington, DC, ogranak organizacije nacije najvećih neprofitnih nezavisne veterana, u Iraku i Afganistanu veterana Amerike (Iava).

Krajem prošle godine, Iava objavio sveobuhvatnu studiju o ženama u vojsci.

Uništile iz Ministarstva odbrane i VA trupaca, kao i ličnih računa vojnika, izvještaj izlaže po prvi put razorne izazove zdravstvene zaštite suočava ženski veterinari, posebno u oblasti mentalnog zdravlja.

"Postoji veliki manjak mentalno-zdravstvenih profesionalaca", kaže Erin Mulhall, politički direktor organizacije zamjenik za istraživanje i autor izvještaja.

"To je samo činjenica, i to treba rješavati."

Antonette Zeiss, Ph.D., zamjenik glavnog VA je usluga mentalnog zdravlja, priznaje: "[Bilo je potrebno] nam malo vremena da se obnovi naše mentalno-zdravstvene programe."

Zeiss također priznaje da, iako pripadnice počeo se vraćaju iz Iraka s mentalnim poremećajima već 2003. Godine, VA nije predstaviti svoj "Zdravlje Strateški plan za mentalno" -sa odredbe za rodno specifična njega sve dok godinu dana kasnije, a to nije bio ' t potpunosti implementiran do 2005. Godine "Mi smo sve stvari rade svake godine nakon toga", rekao je Zeiss.

"Naravno, što više žena koje se vrate, više programa nam treba."

Ipak, čak iu razgovoru sa ponosom, samozvani vojske "doživotnoj", kao što su Jennifer Hunt, postaje jasno da je nešto pošlo po zlu u vezi sa ženama veteranima.

"Postoji nesporazum žene susreću kada se vratimo kući", Jennifer kaže kako hodamo prema uredima Iava, koji su u trošnoj kuća u nizu na tri priču o Massachusetts Avenue.

Ona se naglo zaustavlja u sredini bloka, pretvara u mene, i četke stranu pramen crvene kose vetar se upuhuje u oči.

Čeličnim osmeh ava njeno lice, naglašena posebna rupicu na desnom obrazu.

"Čak i prijateljima i obitelji pitaju," Kako možete biti pate? Ti si žena! Vi ste bili u opasnosti. "

"

U stvari, od 235.000-plus američkih žena koje su u inostranstvu raspoređeni od 9 - 11, više od 120 su dali svoje živote u smrt borbu više žena nego u svim prethodnim američkih ratova u kombinaciji.

Još 600 su pretrpjeli niz rana od manjih oštećenja na koži, u mozgu povrede amputacije.

Jennifer je jedan od njih.

To dimple njeno?

To je zapravo ožiljak od geler koji je probio joj je obraz i izašao ispod brade tokom IED napada na nju konvoj izvan Bagdada 2007. Godine.

"To je eksplodirala na cesti kao što smo se vozili prema", kaže ona.

"Ja sam bio vozač. To je naš mitraljezac u nogu prilično loše. Uzeo sam ono što zovu zasipajući."

Jennifer još uvijek nosi šrapnela u obje ruke i ima ožiljke na leđima, uz povremene zaostali bol.

Osim fizičke rizike svi vojnici suočavaju, žene moraju da se bave drugim naizgled male neprijatnosti posebno njihov spol.

A evo gdje postaje jasno da je vojska ima dug put u prilagođavanje potrebama svojih ženskih redova.

Jedna priča Jennifer rekao štapići sa mnom.

U suštini: "Kako se ženski vojnik zahtjev muškarac superioran, 20 godina stariji od nje, da joj treba putnih naloga da se u vojnu bolnicu za Papa test To je jednostavno previše čudno Tako da preskočite testove?.".

U stvari, Erin Mulhall preneo sličnih anegdota da je ona / A let medic u Bagdadu vodi njen kolega američkih vojnika dok su prikupljeni tokom svog istraživanja o ženama vojnika i veterana koji traže ginekološki tretman (u zemlji i inostranstvu): Žene su bili podvrgnuti protestne uzvike, podrugljivo obratio kao "Mister", ili tretirati doorless ambulantama gdje je ispit sto se suočavaju na otvorenom prostoru čekanja.

Zvaničnici VA su svjesni ove vrste žalbi i nadogradnju objekata što je brže moguće.

Ali, kao što mi je Jennifer Hunt kaže: "Žene veterani imaju specifične probleme. To je vrijeme da se bave s njima bolje."

Kada niko nije Your Back

Aimee Sherrod nije mogao složiti više.

Maleni poljoprivredne zajednice Bells, Tennessee, kad sam pratiti 30-godišnji boravak-at-home mama i bivši inspektor US Air Force zrakoplova pokupiti njen 4-godišnjeg sina, Nikolaus, od predškolskog.

Kao što smo poprijeko valjanja selu, stabilan, prodoran urlik ispunjava SUV-a.

Aimee je 15 mjeseci stara kćer Katie je griženje i puštajući svijet zna.

Kada Nikolaus je pokupio i privezan u njegov auto sedišta, on odmah počinje zavijaju po uzoru na svoju sestru.

Na prvi pogled, Aimee liči na bilo koji uznemirena mlada majka razbijanje svoju djecu po gradu.

Ona je obučena u traperice i plavu kapuljačom, njena prozirnim, plava kosa prolazi u rep.

Ipak, prije nego što smo se sreli u lice, Aimee-koji je dijagnosticiran PTSP i medicinski otpušten iz Air Force nakon završetka tri inostranstvu raspoređivanje-rekao mi je preko telefona da je od svih njene simptome, najstrašnije je njen kratak sa svojom djecom.

"Ako je samo jedan od njih djeluje, ja se obično nositi s tim", rekla je.

"Ali ponekad, kada su njih dvojica idemo, samo sam ga izgubiti. Vikala sam tako glasno na Nikolaus neki dan, mogao sam da vidim užas na njegovom licu. Nakon toga, ja se rasplakala."

Sada, dok je njen auto odzvanja sa yowls, mislim o tome kako nekoliko muških veterana da se bave ovim na konstantnoj osnovi.

Aimee usne trzaju u mrštenje i čela klija duboko brazda.

Ona izgleda kao lik iz crtanog filma čija je glava je da eksplodira.

Onda stigne na zadnje sedište i lagano kućni ljubimci Bear, njen crni Labrador psa i "najbolji prijatelj", a vidljivo smiruje.

Iako je Aimee dobila Bear iz privatne organizacije pod nazivom Štenci iza rešetaka, vojska je nedavno pokrenuo je eksperimentalni program za uparivanje radni psi sa PTSP.

Početne studije su pokazale da su psi smiri strah svojih vlasnika od gužve, utješiti ih tijekom napada panike, i upozoriti ih na ekstremne promjene u njihovom ponašanju.

Aimee nikada ne ide nigdje bez uzimanja Bear zajedno.

Prije devet godina, Aimee je bio u stanju da predvidi ćorsokak u životu konobarice i telemarketing.

Oba roditelja su karijere Air Force, a kada je uvršten u maja 2001. Godine, otkrila je u sebi sklonost za polje specijaliziranih aviona mehaničara metalurgije to jest, ispitivanje avioni i helikopteri za metal stresa.

Dvanaest mjeseci nakon 9 - 11, jedinica Aimee je bila raspoređena od Moody Air Force Base Gruzije da američku zračnu bazu u Pakistanu.

Ona je bila jedina upisanih žena u smjeni od 20-tak aviona muškarci održavanje, a ona je pokupila nejasne glasine o seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju, pa čak i silovanja američke službi u njihovim saboraca.

Za razliku od Latisha Bowen, koji ne mogu odrediti u jednom trenutku koji je pokrenuo njen akutna anksioznog poremećaja, Aimee tačno zna kada je počela njena silaznom putanjom prema PTSP-a.

Sjeća se kako smo sjesti zajedno za kuhinjskim stolom u svom skromnom, ranč-style kući: "Mislim, ja imam brata i ja sam navikao na muško verbalne smicalica imam smisao za humor To je jedna stvar da stavim.. Se sa komentarima o tome da lijepo dupe. Ali ovo okrenuo okrutan. Jedne noći u klopu hodnik, sam odlazio kada je jedan od momaka vikao 'Grupnjak u šatoru večeras Aimee je!'

"

A pauza.

"To mi je nešto uradio", kaže ona.

Aimee je upitao pretpostavljenih za transfer u noćnoj smjeni u kojoj, kaže ona, mehaničari su bili stariji i zreliji.

Njen komandant umjesto pozvao ljude na sastanak.

Bez Aimee prisutan, on je najavio da "neko" je napravio optužbe za seksualno uznemiravanje.

"Možete zamisliti zaključke su remizirali", kaže Aimee.

"To je krenulo nizbrdo od tamo. Niko ne bi razgovarati sa mnom. Moj život je postao pakao."

To ne iznenađuje Iava je Mulhall, čija studija navodi da iako žene stacionirane u inostranstvu se suočavaju sa istim opasnostima kao i muškarci, žene vojnici konstantno ocenjuju svojih nadređenih više negativno od svojih muških kolega učiniti u kategorijama kao što su kvalitet liderstvo i poštovanje prikazani.

Nadalje, samo 36 posto njih smatra da imaju jednake šanse za promociju.

Aimee služio ostatak svog raspoređivanja na usamljenom, naglasio-out države.

Po povratku u Moody Air Force Base, ona se povukla iz svoje prijatelje.

Svaku noć popila do barova zatvoren.

"Bio sam u neredu", kaže ona.

Njen sledeći obilazak dužnosti odveo u Jordan u 2003. Do tada riječ je proširila među muškarcima u garderobu da je "loša vijest, žena koja ne može uzeti šala."

Ona je proteran i okrenula još unutra.

"Bilo je ružno", kaže ona.

"Nisam mogao ići danas bez ijedne riječi, jer niko neće razgovarati sa mnom."

Tokom svog trećeg raspoređivanja, u Bagdad kasnije te godine, maltretiranje opadala.

"Ironično, to je bio moj najbolji raspored workwise", kaže ona.

"Bio sam tretirana kao jednaki."

Ali opet je čula ružne priče, ovoga puta češći i grafički, žena vojnika koji su silovali muškarci su služili s.

"Ljudi ovdje kod kuće jednostavno ne mogu da verujem da je jedan vojnik mogao da na drugi", kaže ona.

Iako Aimee nikada nije napadnut, ideja prožima joj svijest do te mjere da sada, kod kuće u Tennessee, ona je neugodno tuširanja, osim ako zna da Bear je s njom u kupaonicu.

Od septembra 2008. Godine, najnoviji datum za koju postoje statistički podaci, VA je prijavio da je gotovo 17 posto žena u Iraku i Afganistanu veterana prikazan pozitivan za ono što agencije oznake MST, ili vojne seksualne traume.

Prema Iava, bilo je 2.908 izvještaja o seksualnom zlostavljanju od ženskih članova usluga u 2008. Godini, što je 9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kao alarmantno visok kao ove brojke, izvještaj priznaje "mogu biti samo vrh ledenog brijega. Stručnjaci procjenjuju da je polovina svih seksualnih napada ne prijavljuju."

Vojni seksualne traume nije bio Aimee problem kada je služio u Bagdadu toliko kao konstanta napetost borbe.

Na njen drugi dan tamo, njena baza je ožbukani, početak semiregular obrasca koji je ostavio osjećaj kao da uvijek je ona u znamenitostima neprijatelja.

Osim toga, dužnosti i uključeno pranje krvi i crijeva iz aviona povratku iz pronalaženje mrtvih i ranjenih vojnika.

Ostavila utisak.

Nakon njenog konačnog raspoređivanja, Aimee preselio u Memphis da bude blizu svoje majke, sada u penziji i radi u centru lokalnog veterana.

To je bilo u Memphis da je upoznala svog visok, zgodan farmaceut muž, Louie Sherrod.

Na prvom sastanku, rekla mu je ona pati od PTSP-a.

Ona očekuje od njega da pobjegne.

On je ostao oko, i oni su u braku dva mjeseca kasnije.

Aimee uzima lijekove za depresiju i stalna anksioznost.

Njen PTSP dijagnoza ističe još jedan izazov specifične za ženski veterinara, to jest, kao studija bilješke Iava "ključ barijera kojima se žene suočavaju u VA je fragmentacija ženske usluga."

"To je jednostavno ne postoji u mnogim mestima, posebno ruralnih područja", kaže Mulhall.

"To je kao da mentalno-zdravstveni sistem vojske nikada nije napredovala pored svih muškaraca predložak vijetnamskog rata."

Izvještaj Mulhall primjećuje da je samo 14 posto VA objekata u cijeloj zemlji nude sveobuhvatnu ženske zdravstvene usluge na licu mjesta.

Kada Aimee ostala trudna sa Katie, ona je prestao da uzima lekove na prijedlog njenog privatnog ginekologa a.

Sedam mjeseci kasnije, ona je toliko opterećena sa napadima panike i noćne more koja je otišla u lokalnoj bolnici za veterane u Memphis i zatražio da bude primljen za noćno posmatranje.

Pretvorili su je dalje na osnovu toga u bolnici nije imao opstetričari na osoblje.

Kada ju ginekologa ponudio da prihvati odgovornost za Aimee i dobrobit svoje nerođeno dijete, ako bi joj VA priznati, administratori bolnice ponovo odbio.

Daljnje interakcije između VA i njen privatni doktori pogoršalo u skupe birokratski back-i-dalje da su ona i njen muž još uvijek rasplet.

Bez obzira na to, Louie Sherrod se nada.

"Zaista vjerujem Aimee je sve bolji", kaže on kasnije te noći kao vozimo zajedno pokupiti pizzu za obitelj večeru.

"Mi imamo dug put. Doktori su nam reći da će vjerojatno uvijek nositi neki ostatak poremećaja. Ali ona je jaka žena, borac."

I on i dalje nezastrašeni statistiku izvještava Associated Press ukazuje na to da brakovi ženskih članova usluga ne na tri puta po stopi od svojih muških kolega.

"To je borba za nas", kaže on na kraju.

"Oboje znamo da. Ali ona će pobijediti ovu stvar. Mi ćemo pobijediti ovu stvar."

A Question of Honor

Grubih koje su izazvale Latisha Bowen, Jennifer Hunt, Aimee Sherrod, i hiljade žena poput njih upisati u Americi oružane snage je isti granulacija koje nesumnjivo ih motiviše da poboljšaju svoje mentalno, fizički i intelektualni zdravlje.

Ljilja vjerojatno govorio za većinu ženskih veterana kad mi je rekla da je, uprkos njene patnje, bila je najviše ponosan da je Vojska je naučio nju "pravo značenje odanosti, dužnosti, časti, predanost, i poštovanja."

U protekle četiri godine, kroz kombinaciju lijekova i terapije, ona je bila u stanju da iskoriste svoj temperament i diplomirao iz Kent Država sa diplomom iz zdravstvenih studija;

Ona se nedavno vratio u školu da nastavi sa svojom staračkom diplomu.

Jennifer savladao njen fizički rane zaraditi diplomu iz političkih nauka iz American University, a Aimee je isklesan dovoljno vremena u svom užurbanog života zaraditi koledž kredita prema njoj stepen socijalnog rada.

"Sajam ili nepravedan, stvari su teško pripadnice", Ejmi rekao mi je dok je okupila njeno dvoje djece.

"Ali, mi smo žene. I žene su uglavnom teže nego muškarci. Mi ćemo se baviti s tim."

VA je Zeiss recituje partijska linija kada kaže da joj je agencija "najmanje 80 posto puta" ka potpuno rješavanje pitanja ženskog specifične veterana.

"Napravili smo veliki napredak."

To je početak, pretpostavljam.

Ipak, s više od 26.000 žena ratnici sa dijagnozom teške duševne-zdravstvenih problema, sa 17 posto stopu vojnih seksualne traume među ženama veterana, i sa ženama koje su služili gotovo tri puta veće šanse da razvod kao njihove muške kolege, te članovi vojni su u potrazi za više od početka.

Oni u potrazi za finiš.

load...

Povezane vijesti


Post Odnos

5 znakova Njegova Apologija je Biljan

Post Odnos

Počeo sam da se ponašam kao misterija moga sina - Evo šta se desilo

Post Odnos

Ovo se događa kada pitate 10 ljudi na Tinder u jednoj noći

Post Odnos

5 znakova Vaša slomljena veza je i dalje ispravna

Post Odnos

Gledaj ovaj momak objasni njegovom bivšoj zašto ga je prevario

Post Odnos

Slučaj za noć odustati od svog supružnika

Post Odnos

Odlične vesti o zajedničkom životu pre braka

Post Odnos

Žene dijele skokove koje su promenile život

Post Odnos

Pitali smo ovog Bachelorettea koji je takmičio šta je stvarno kao da je na izložbi

Post Odnos

5 načina da flertuju bolje

Post Odnos

9 Odnosi s pravima Happy Couples Break

Post Odnos

Kako napraviti veliku kupovinu sa svojim momcima